Joves
Un camp infinit de possibilitatsNo admet límits ni fronteres, però necessita recursos i confiança. La joventut és una època de la vida, un estat mental, una manera d’estar, una realitat física, una voluntat, una reivindicació, un pas endavant, una creença, una por, un desig, un projecte, un dubte…
No hi ha aproximació correcta a la joventut si no es fa des de la complexitat, i no hi ha relació sense respecte. No són millors, però tampoc no són pitjors. Són així, d’aquesta manera. O de qualsevol altra. I és així, com ells volen, que hi hem de treballar. O potser només es tracta de viure amb ells. De viure de debò.
He vist el meu pare
El cas és que em trobo be. Tinc energia i el cap em bull de projectes. La idea de pensar en la meva vida professional amb la perspectiva d’encarar a partir d’ara el seu tram final no és que m’incomodi. És que em resulta completament aliena. Puc fer totes les bromes pròpies del pas del temps com aquella que he superat la crisi dels 40 sense separar-me, posar-me samarretes estretes i comprar-me una harley, i aquella altra segons la qual em fan mal parts del cos que ni tan sols sabia que existien amb tota tranquil·litat perquè me’n puc riure al mateix temps que les integro com una realitat assumible.
No parlem de joves, parlem de relleu
El politòleg David Nàcher Pueyo, beneficiari d’una beca d’estudi per fer-lo, publica al número 25 de la revista Canemàs el treball Relleu generacional en l’associacionisme cultural. Recull i actualitza el coneixement acumulat sobre realitat juvenil i associativa, els posa en relació, s’aproxima a les entitats amb una enquesta i entrevista quinze experts per acabar elaborant una proposta de treball que podran usar aquelles entitats que vulguin, efectivament, abordar un relleu generacional en les seves organitzacions.
Polítiques locals de joventut. I ara, què?
El 19 d’octubre de 2020 vaig fer la ponència inaugural de la 38a edició de la Jornada de Polítiques Locals de Joventut, que organitza anualment l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona.
Pla d’usos per a l’Espai Jove de Torrelavit
Els drets dels joves es defensen arreu del país, i amb especial cura en els municipis petits. Torrelavit, a l’Alt Penedès, no n’és una excepció, i per això el seu ajuntament m’ha encarregat la confecció del projecte d’usos per al seu Espai Jove.
La Nau de Vilafranca emprèn el vol
La Nau de Vilafranca del Penedès és ja un equipament de referència per a les polítiques de joventut d’arreu del país. Després d’un llarg procés de gestió, va entrar en servei el 2019, amb una estructura física que prima l’obertura i relació interna dels seus espais i amb una funcionalitat pràctica ben estudiada i ben resolta.
Un nou pla per a Reus
Reus ha consolidat una manera pròpia de desenvolupar la seva política local de joventut i es planteja fer una nova passa endavant amb el nou pla, confirmant les seves estratègies i obrint nous camins de treball per fer un salt qualitatiu.
Les polítiques de joventut davant del mirall
Si estem d’acord que la crisi ha accentuat i multiplicat les dificultats que ja afrontàvem abans del seu esclat, i si acceptem que mai no hem arribat a disposar dels recursos i instruments idonis per afrontar-les ni tan sols en situació de normalitat, no ens podem enganyar pensant que ens en sortirem fent el mateix de sempre. I ara, què? La resposta al títol de la 38ena jornada de polítiques locals de joventut de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona.
Impuls per a l’Espai Jove de Castellolí
Estic elaborant el pla d’usos per a l’Espai Jove de Castellolí, un petit municipi de l’Anoia que vol consolidar i ampliar la seva política de joventut. Ho faig amb el suport de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona.
Polítiques de joventut a Canarias
Vaig fer la ponència marc del Encuentro Regional de Juventud de Canarias 2019, amb l’encàrrec de proposar criteris i linies prioritàries per a una políltica de joventut d’àmbit autonòmic en l’actual context social i econòmic,
Els joves volen una Tarragona més activa, accessible i justa
Els joves tarragonins demanen a l’ajuntament espai per a la participació i formes de relació que facilitin el seu empoderament. L’estudi etnogràfic Som Joves, impulsat pel Pla Local Tarragona Jove i acompanyat per la Universitat Rovira i Virgili es publica en forma de llibre i amb el documental Cròniques d’una joventut.
Fer de capital
Barcelona ha d’actuar també en l’àmbit de les polítiques de joventut com a capital ben entesa, construïnt propostes de model que puguin traslladar-se a la resta del país amb les adaptacions i canvis d’escala que siguin necessaris. No ens podem permetre el luxe de prescindir del seu potencial i capacitat d’intervenció.
Cogestió d’un equipament juvenil a Castellar del Vallès
L’Ajuntament de Castellar del Vallès m’ha encarregat, amb el suport de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona, la elaboració del projecte de cogestió del nou equipament juvenil del municipi.
Projecte europeu CHIEF sobre participació cultural dels joves
Formo part del Council of Advisors for Policy and Practice (CAPP) del projecte europeu de recerca CHIEF (Cultural Heritage and Identities of Europe’s Future), finançat per la UE a l’Estat espanyol.
JOVIScom, recerca en joventut… i més
El Grup de Recerca sobre Joventut, Societat i Comunicació, JOVIS.com té la seu al Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i aglutina el treball d'investigadors de diverses universitats, majoritàriament catalanes, però també a nivell...
Pròleg al pamflet sobre professionals i polítiques de joventut
Pròleg per al llibre Un pamflet sobre professionals de joventut, escrit i editat pel perfil anònim de twitter @tecnicdjoventut, l’abril de 2019. Després de més de quatre anys piulant sobre els tècnics locals de joventut i la seva tasca soferta, jugant amb el misteri sobre la seva personalitat real, va decidir expressar les seves opinions i teories irreverents i políticament incorrectes sense el límit dels 280 caràcters de twitter. Jo, fins a la data, sóc la única persona que en coneix la veritable identitat.
La via valenciana de les polítiques de joventut
El 4 de març es va aprovar l’Estratègia Valenciana de Joventut (EVJ). No es tracta d’un projecte qualsevol; es una proposta programàtica i metodològica valenta que defensa un model de desenvolupament de polítiques públiques de joventut que, a poc que tinga èxit, es pot convertir en una frontera que delimiti un abans i un després en la manera com l’administració s’ocupa dels joves.
Un nou pla de joventut per a Cornellà de Llobregat
Vaig redactar el Pla Jove de Cornellà per al periode 2019-2022. Hi vam encaixar algun dels projectes juvenils més rellevants de l’àmbit metropolità, com les Nits Insòmnia o el Còmic Cornellà, en un entorn d’innovació i talent juvenil.
La República Jove
El setmanari La República dedica una secció de la publicació als joves amb informacions i continguts de servei. És una bona idea adaptar els continguts dels mitjans als interessos i estils suposadament juvenils?
Valtonyc: ara ens toca a nosaltres
Ens repugna tota mena de censura, tant si ve d’autoritats electes com si ve d’autoritats judicials. La democràcia no pot admetre límits que escapcin la llibertat d’expressió i opinió. Res que no afecti els drets humans ni les llibertats individuals o col·lectives no pot ser mutilat. I si li tapen la boca a Valtonyc ens mutilen a tots.
Polítiques locals de joventut per als valencians
Durant la primera meitat de 2018 vaig col·laborar amb l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) per planejar el desplegament local de la Xarxa Jove, el mecanisme ideat per la Generalitat per construir les polítiques de joventut en l’àmbit local.
Xerrem?
Com ho veus?
M’agradarà saber què penses.