Entre el 14 i el 16 de setembre va tenir lloc a Girona el Congrés Internacional de Pedagogia Social, coincidint amb el XXIXè Seminari Interuniversitari de Pedagogia Social, organitzat per la Universitat de Girona en col·laboració amb la Sociedad Iberoamericana de Pedagogía Social (SIPS). L’esdeveniment presentava un subtítol prou suggerent: Pedagogia social, joventut i transformacions socials. Una part significativa dels congressistes teníem una relació estreta amb el món de les polítiques de joventut, i no fórem pocs els que vam comentar en algun moment de l’esdeveniment, entre passadissos, que si la trobada s’hagués presentat com a congrés sobre polítiques de joventut no hauria desentonat gens amb els seus continguts. No hi ha dubte que s’hi va notar la mà de Pere Soler Masó, president del comitè organitzador del congrés i impulsor fonamental del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat.
El cas és que la intervenció en el món dels joves va tenir un paper central en les conferències, simposis i comunicacions del congrés, i hi van sovintejar les presentacions d’experiències en aquest àmbit, tot sovint des de l’òptica del treball comunitari i les actuacions socioeducatives. Resulta especialment interessant comprovar que el camp de les polítiques de joventut mereix l’atenció i motiva l’aproximació acadèmica des de diverses disciplines del coneixement, i que les pràctiques professionals i els projectes que en desenvolupen els continguts són útils per millorar i ampliar el coneixement de la nostra societat i de les seves transformacions socials.
Si teniu interès a aprofundir en els continguts del congrés ja podeu descarregar un ampli volum digital que recull la totalitat dels textos que s’hi van presentar, ja sigui en forma de conferències, presentacions, seminaris, simposis o comunicacions. Ho podeu fer a través d’aquest enllaç.
Jo hi vaig participar amb la presentació de dues comunicacions, una com a part del simposi Xarxa Treballem amb Joves, que es titulava Xarxes per afavorir la interdisciplinarietat i que podeu trobar en la pàgina 479 del llibre digital esmentat, i la segona en representació de l’Acellec, anomenada Precarització professional de les polítiques de joventut en les administracions, que podreu començar a llegir a la pàgina 518.
Comentaris recents