La Fundació Josep Irla, think tank d’ERC, ha publicat Governança cultural, identitat i territori, un estudi liderat pel sociòleg Joaquim Rius Ulldemolins, del qual són coautors Santi Martínez Illa i Mariano Martín Zamorano. El llibre s’entén molt millor si es para compte del subtítol: Polítiques culturals a Catalunya, 1980-2016.

Malgrat la vinculació partidista de la fundació que l’edita, es tracta d’un treball independent que analitza la institucionalització de la cultura a Catalunya des de la transició democràtica fins avui. Especialment interessant és l’anàlisi de les relacions, encontres i desencontres, entre els tres principals actors de les polítiques culturals d’aquest període: el Departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. En un altre nivell d’anàlisi, el treball revisa el marc estatal de les polítiques culturals i de quina manera ha intervingut durant aquest període el Ministeri de Cultura a Catalunya, en el marc d’un model d’organització política teòricament descentralitzat però amb fortes contradiccions i topades amb els governs autonòmics.

Tot i que la literatura d’anàlisi de les polítiques culturals no és pas escassa a casa nostra, sí que es troben a faltar treballs realitzats des d’un punt de vista neutre i independent, que no siguin fruit de l’encàrrec, justament, de les administracions i, per tant, amb una capacitat limitada o, com a mínim, compromesa, de fer crítica. És en bona mesura per això que el llibre pot ser explicat també com un catàleg de febleses i incompliments programàtics de les diferents forces polítiques, sense excepció, que han tingut responsabilitats diverses de govern a Catalunya.

L’estudi és, per tant, de lectura altament recomanable. Afortunadament, a més, és fàcil accedir-hi: el podeu descarregar a través d’aquest enllaç.

 

Pin It on Pinterest