El Grup de Recerca sobre Joventut, Societat i Comunicació, JOVIS.com té la seu al Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i aglutina el treball d’investigadors de diverses universitats, majoritàriament catalanes, però també a nivell internacional. El seu camp de treball és molt ampli però, usant les mateixes paraules amb què el defineixen els seus impulsors, “investiga la joventut i les polítiques de joventut des de diferents enfocaments teòrics i metodològics i posa èmfasi en la transferència del coneixement acadèmic al sector públic i al món educatiu.”.
Fan un abordatge interdisciplinar de tots els àmbits d’interès per als joves i, en termes més generals, de totes les produccions juvenils. Constaten que totes les dimensions de la vida en societat al segle XXI tenen una afectació en els joves i que, al mateix temps, els joves incideixen, d’una manera o altra, en tots els àmbits públics.
Si feu una ullada a l’espai web que usen per presentar la seva feina veureu, per començar, que la interdisciplinarietat es reflecteix en la diversitat d’àmbits acadèmics dels quals provenen els seus membres i col·laboradors. I no deixa de ser significatiu que en el seu nucli dur hi hagi un vell conegut dels que mantenim la dèria professional del treball amb joves: el catedràtic d’antropologia social, Carles Feixa, especialista en cultures i bandes juvenils, moviments socials, violència que hi està associada, cibercultures i històries de vida. Tota una garantia de rigor i criteri.
L’origen del grup cal anar a buscar-lo en el Centre d’Estudis sobre Joventut i Societat, creat el 1998 a la Universitat de Lleida (UdL), que el 2014 es va convertir en un grup de recerca emergent, i que el 2017 va convergir amb l’equip de l’UPF, integrant investigadors també de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Tot i la relativament curta vida del grup de recerca, han protagonitzat ja moltes activitats acadèmiques i projectes d’investigació i, en l’actualitat, lidera tres projectes euroeus molt rellevants: el TRANSGANG, l’SLYMS i el CHIEF.
Una de les idees centrals, transversal a tots els seus projectes, és la voluntat de connecatar la recerca i el treball acadèmic amb la realitat més quotidiana i l’acció pública, tant a través de la seva relació amb la societat civil com amb les administracions que tenen competència en l’àmbit de la joventut, l’educació i l’atenció social, en sentit general.
JOVIS.com, d’altra banda, està darrera de l’organització de la trobada europea, Jóvenes de aquí y de allá, celebrada a la UPF el 18, el 19 i el 20 de juny de 2019.
Els que treballem amb joves tenim molta feina si volem estar al dia i mantenir-nos informats de les múltiples vessants i derivacions de la nostra feina, però una de les coses que en cap cas no hauríem d’oblidar és la necessitat de participar, observar o llegir les activitats i publicacions d’aquest grup de recerca.
Comentaris recents