Durant 2016 s’ha posat en marxa una iniciativa que avança amb discreció però també amb determinació. Es tracta de la Xarxa Treballem amb Joves, que intenta posar en relació estable a professionals que dediquen una part significativa de la seva activitat a treballar amb els joves des de qualsevol disciplina del coneixement, de l’acció pública o de la iniciativa social. Fuig de corporativismes professionals i busca la complicitat de treballadors que persegueixen objectius similars però que difícilment entren en contacte a causa de la segmentació i impermeabilitat que massa sovint presideixen els diferents sectors d’activitat. Què tenen en comú un professor de secundària, un policia municipal, un educador social, un informador juvenil, la infermera d’un CAP, una psicòloga o un investigador en sociologia? Que treballen amb joves. Tots treballen amb joves i, en canvi, en molt poques ocasions entren en contacte entre sí, gairebé mai no comparteixen experiències i, encara menys, construeixen projectes junts. La Xarxa Treballem amb Joves és, justament, un intent de trencar barreres, d’estendre ponts, de compartir coneixement, de buscar complicitats, de generar eines col·laboratives, d’oferir la pròpia experiència i d’aprofitar la dels altres, de construir models basats en la interdisciplinarietat, d’evitar malbaratament de recursos i de llançar idees i projectes compartits. Es diu aviat, oi?
La idea va ser una de les conclusions centrals del meeting internacional Be Youth Worker Today (BYWT), que es va celebrar a Barcelona a mitjan novembre de 2015, que va ser impulsat per l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ) i altres entitats emparentades amb el món juvenil i que va reunir 150 professionals de tota mena de disciplines socials i culturals de nombrosos països europeus. De la mateixa trobada va sorgir una primera data i una primera reunió per posar en marxa la xarxa. El 15 de febrer de 2016 una dotzena de treballadors del món juvenil es van reunir al Centre d’Informació i Assessorament per a Joves (CIAJ) de Barcelona i van posar en marxa la confabulació. Després de diverses trobades (sempre des del voluntariat, fora d’horaris laborals i generalment aprofitant el temps de migdia per dinar) es van engegar les primeres eines de la xarxa. En el web del BYWT hi trobeu una primera descripció de la xarxa, podeu seguir-ne l’activitat a través d’un grup obert de facebook i podeu fer bullir l’olla a través d’un compte de twitter (@treballemambjov). De moment hi ha dos grups de treball definits; un que treballa per a la elaboració d’un sociograma dels treballadors en joventut i un altre de comunicació, per desenvolupar mitjans de contacte, difusió i relació que ben aviat veuran la llum.
A més, del nucli del grup impulsor va sorgir la possibilitat de presentar la iniciativa en el Congrés Internacional de Pedagogia Social que va tenir lloc a Girona del 14 al 16 de setembre passat. La idea va ser tan ben acollida, que es van presentar quatre comunicacions sobre la xarxa al congrés, de manera que van esdevenir conjuntament un simposi singular, dedicat a reflexionar sobre el treball interdisciplinar amb joves i les possibilitats del treball compartit i col·laboratiu entre els professionals dels diferents sectors.
Les trobades de treball es reprenen durant el darrer trimestre de 2016, i tot apunta que, sense estridències ni grans focs d’artifici, el 2017 arribarà carregat de propostes i possibilitats vinculades a aquesta nova xarxa.
Si els joves entren i surten del vostre lloc de treball, si us cal establir-hi relació, si són l’objecte dels vostres esforços, si us cal trobar recursos per connectar amb ells o si, simplement, són objecte de les vostres preocupacions professionals, no dubteu a sumar-vos a la xarxa. És lliure, igualitària, col·laborativa, generosa i absolutament oberta. És ben igual quina és és la denominació que encapçala el títol de la vostra llicenciatura o el vostre grau, no importa gens saber quin lloc de treball figura en el vostre contracte laboral, és irrellevant el vostre nivell de responsabilitat. Cal només que els joves siguin el nord de la vostra activitat. Si és així, la Xarxa Treballem amb Joves és també la vostra xarxa.
Comentaris recents